Lantbruk – starta eget

Många drömmer om ett liv på landet där man får göra lite som man själv vill. Dessvärre är mångas verklighet att gå upp när klockan ringer för att sedan sitta på pendeltåget mot en trist och grå arbetsplats. Efter jobbet är det samma visa – sitta på pendeltåget medan regnet öser ner utanför. Men varför leva på detta sättet om du inte trivs? Det finns mängder av möjligheter att få jobba på landet och själv bestämma över din egen tid. Du kan starta ett eget lantbruk och vara självförsörjande. Att ha ett lantbruk är dock inget jobb för den late. Lantbruk kräver ofta mer jobb än ett vanligt ”nio till fem”-jobb. Dock finns det en frihetskänsla med livet på landet. Du kan själv välja hur svårt jobbet på ditt lantbruk ska vara.

En del väljer att ha djur medan andra satsar enbart på rovor och skörd. Att kombinera båda delarna ger såklart mer vinst. Om du är sugen på att ha ett lantbruk med djur kan du välja om du vill ha köttdjur, mjölkkor, får, grisar, hönor eller något annat. För att kunna ha ett eget lantbruk krävs enormt mycket kunskap. Med andra ord är det bra att studera i en lantbruksskola så att du kan få den kunskap som behövs för att klara av att driva ett lantbruk. Om du redan är uppvuxen på en gård har du förmodligen redan förkunskaper som kan vara nyttiga.

Vad behövs i ett lantbruk?

Ett lantbruk kan vara både större och mindre och vad du behöver beror helt och hållet på vad du sysslar med. Om du har mjölkkor behöver du maskiner för mjölkproduktionen, stall och ladugård. Korna behöver givetvis någonstans att äta, exempelvis en stor äng. Ska du däremot satsa helhjärtat på höns är det en helt annan utrustning. Det bästa är att läsa på om de olika djuren, vilket jobb som ska utföras, hur mycket pengar det kostar och andra frågor som kan dyka upp. Då får du snabbt en känsla för vilken inriktning som du vill ha.

Lantbruk kan du själv starta och driva men det krävs mycket jobb