Fårgårdar i Sverige

Om du har ett intresse för får finns det gott om fårgårdar runtom i Sverige som du kan besöka. En del fårgårdar sysslar enbart med köttproduktion, andra med pälsen och vissa med lite av varje. Det finns många olika sorters fårraser och de olika raserna används ofta får olika saker. På vissa fårgårdar har man Gotlandsfår. Dessa får är kända för sin vackra, krulliga och glansiga päls. Just nu är det superpopulärt att inreda med just fårpäls från Gotlandsfår. Dorset är en annan fårras som används främst för sitt kött. Fördelen med just dorsetfår är att de får lamm under hela året. Ofta slaktar man dorsetfår på våren och tidig sommar, med andra ord när grillningssäsongen tar vid.

En av de trevliga sakerna med många fårgårdar runtom i landet är att du som konsument kan besöka gården själv. Detta ger dig möjlighet att se hur fåren lever och har det och även chansen att lära dig om djuren. Eftersom det finns mängder av fårgårdar i Sverige kan du enkelt hitta den gård som ligger närmst dig genom en enkel sökning på nätet.

Handla bra kött på fårgårdar

Idag har vi en ganska allvarlig köttdebatt i världen. En av anledningarna till detta är för att vi överkonsumerar kött. Ofta köps kött in billigare från andra delar av världen, tyvärr har dessa djuren haft hemska liv och ofta även matats med gifter. Genom att hitta fårgårdar som ligger i din närhet kan du veta att köttet du köper är av bra kvalitet. Dessutom kan det kännas bra att veta att även djuren haft ett bra liv före slakt. Det bästa är såklart att minska köttätandet och när man väl äter kött så kan det vara värt att lägga några extra kronor på kvaliteten och framförallt djurets livskvalitet. På fårgårdar kan du dessutom ofta köpa mycket annat än just köttet. En del fårgårdar säljer allt från marmelader, bröd och saft till skinn, päls, tyger och annat.

Fårgårdar i Sverige säljer ofta både kött och päls